Gävle Symfoniorkester har en självklar och betydande roll i Sveriges musikliv. Verksamheten är samtidigt utpräglat internationell och flera av världens absolut främsta solister och dirigenter har genom åren framträtt med orkestern. Här finns stjärnor som Esa-Pekka Salonen, Mitsuko Uchida, Alfred Brendel, Martha Argerich, Lisa Batiashvili och Viktoria Mullova. Musikerna i Gävle Symfoniorkester drivs av en obetvinglig och innerlig passion för musiken. Med nyfikenhet och engagemang tar de sig an en repertoar som sträcker sig från barock till helt nyskriven musik. Inte minst har orkesterns satsningar på composers-in-residence gett starka avtryck i omvärlden. Genom en rad uppmärksammade cd-inspelningar har Gävle Symfoniorkester också lyft fram många äldre svenska tonsättare i ljuset, som därmed fått välförtjänt uppmärksamhet.
Gävle Symfoniorkester har även gjort sig bemärkt för sin musikaliska öppenhet inför andra genrer än den västerländska konstmusiken. Projektet "Symphonic Stomp of Sweden" med spelmannen Görgen Antonsson och arrangören Karl-Johan Ankarblom som resulterade i en prisbelönad CD och en produktion för SVT rönte stor uppmärksamhet och ingår som ett fast inslag i orkesterns repertoar och gästspelskoncept.
Med framtiden som tydlig ledstjärna riktar sig Gävle Symfoniorkester med sitt starka engagemang också till de unga. Sedan flera år har orkestern även återkommande samarbeten med både dirigentutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Konserter för skolbarn i Gävle och i regionen är ett självklart och regelbundet inslag i orkesterns arbete, liksom återkommande samarbeten med kulturskolorna i Gävle och i den omkringliggande regionen.
Gävle Konserthus är orkesterns hemmaarena där de flesta konserterna äger rum. Orkestern turnerar dessutom regelbundet i regionen och övriga Sverige. Man har även genomfört ett flertal turnéer i Skandinavien och övriga Europa, exempelvis till med Concertgebouw i Amsterdam. Under våren 2016 genomförde Gävle Symfoniorkester en turné i Asien med konserter i bland annat Seoul Arts Center och Shanghai Symphony Hall. 2020 genomfördes en turné i Englad och Skottland precis innan pandemin slog till. Senaste turnén gick även den till England och Skottland våren 2023 med 10 konserter på agendan.
Mellan 2013-2022 var Jaime Martìn orkesterns chefdirigent och hösten 2023 efterträds han av Christian Reif. Gävle Symfoniorkester samarbetar också regelbundet med internationellt erkända dirigenter som Gérard Korsten, Thomas Søndergård, Andrew Manze, Leif Segerstam och många fler. Bland återkommande solister finner man oboisten François Leleux, pianisterna Gabriela Montero och Denis Kozhukhin, violinisten Nemanja Radulovic, med flera.
Gävle Symfoniorkester inledde under 2016 ett nytt samarbete med det välrenommerade finska skivbolaget Ondine. De första inspelningarna i det nya samarbetet kretsade kring musik av Johannes Brahms och rönte stora framgångar internationellt. Däefter har flera kritikerrosade skivor släppts i samarbete med Ondine.
Uppdrag
Gävle Symfoniorkester ska:
- främja kvalitet och konstnärlig förnyelse och erbjuda Gävlebor och andra upplevelser av levande musik på hög professionell nivå
- inspirera sin trogna publik och nå ut till en ny publik genom att spela på nya scener och arenor lokalt, regionalt, nationellt och internationellt
- bidra till att skapa positiva attityder till mångfald genom internationella och interkulturella samarbeten
- vara en stolthet för Gävle genom konstnärlig spets på hög internationell nivå, samt vara en naturlig del i det som utvecklar regionen
- aktivt bidra till ett kulturliv för, med och av barn och unga
Gävle Symfoniorkester drivs av Kultur & Fritid, Gävle kommun och ingår i samverkansmodellen genom stöd från Region Gävleborg.